Waarom zou je low-code gebruiken voor digitale transformatie?

Low-code stelt je in staat om zelf maatwerk software te maken. Daarmee versnel je digitale transformatie.

Wie met digitale transformatie aan de slag wil, kan er een dagtaak van maken om de juiste aanpak te selecteren. Van digitale transformatie strategie en filosofie tot methodieken, softwarepakketten en frameworks - je kunt op alle niveaus een zorgwekkend aantal keuzes maken. We vertellen je graag wat meer over hoe low code zich tot digitale transformatie verhoudt, en wanneer low-code een interessante keuze kan zijn.

Voor de goede orde, laten we de definities even straktrekken:

Wat is low-code?

Grexx is een zogenaamd Low-Code Application Platform (LCAP). Dat betekent dat we gebruik maken van een visuele ontwikkelingsinterface, om applicaties en oplossingen sneller en geautomatiseerd te realiseren. Je hebt daar nauwelijks handmatig programmeren voor nodig (maar wel een beetje, anders was het no code ipv low-code). Meer lezen over de basics van low-code: Wat is low-code en hoe werkt het?

Om met het Grexx Platform software te ontwikkelen heb je geen programmeerkennis nodig. Je hoeft dus ook geen ervaren software developer te zijn om het platform te gebruiken. We spreken van citizen developers: mensen zonder programmeerachtergrond, die op basis van analytisch denkvermogen en domeinkennis applicaties kunnen ontwikkelen. Overigens kan low-code ook voor professionele developers een hele interessante manier van werken zijn! Je leest daarover meer in dit artikel: Wat is een ‘citizen developer’ en kan iedereen er een worden?

Wat is digitale transformatie?

Digitale transformatie is een breed begrip, dat je op tig manieren kunt interpreteren. De invulling (en toegevoegde waarde) is voor iedere organisatie anders. Een goed begin voor praktisch iedere organisatie is om digitale transformatie te zien als het digitaliseren of automatiseren van diensten, processen of werkzaamheden. Vanuit dat startpunt kun je het digitaliseren in de vingers krijgen en ontstaan er direct nieuwe inzichten en ideeën.

Meer lezen over digitale transformatie:

Kies de juiste aanpak

Wie met digitale transformatie aan de slag wil kan eenvoudig verdrinken in de gigantische hoeveelheid keuzes en mogelijkheden die er zijn. Dat maakt het lastig om de juiste keuzes te maken. Zoals zo vaak geldt: er is geen one size fits all. De beste keuze is een aanpak die bij jouw organisatie past, en bij wat je wil bereiken. 

Traditioneel kiezen veel organisaties ervoor om IT-expertise en mankracht in te kopen, en daarmee digitale transformatie aan te zwengelen. Dat is een principe dat we ook bij Grexx 20+ jaar gevolgd hebben: voor honderden klanten ontwikkelden we nieuwe software, op ons eigen Grexx Platform. En nu kiezen we ervoor om die werkwijze radicaal te veranderen.

Onze gedachte: het digitaliseren en automatiseren van processen valt of staat met het door en door kennen van die processen. Wie kan dat beter dan de gebruiker, het team of de organisatie zelf? Wij zijn ervan overtuigd dat niemand je business zo goed kent als jij. Je kent de complexe processen, de specifieke handelingen, de uitzonderingen en alle redenen waarom standaard software niet voldoet. En hoe het wél moet.

Dat is de reden dat we het Grexx Platform zo gebouwd hebben dat iedere domeinexpert daar eenvoudig, zonder code, zélf maatwerksoftware kan ontwikkelen. Dat is een aanpak voor digitale transformatie die bij veel organisaties heel goed past.

💡 Lees meer: Waarom software láten ontwikkelen verleden tijd is

Low-code = zelf bouwen

Inzet van low-code betekent niet altijd dat je ook zelf software gaat bouwen. Voor sommige LCAP’s heb je consultants nodig of externe partners die voor jou aan de slag gaan met het ontwikkelen van een applicatie - dat het low-code is, lijkt dan bijzaak. 

Bij Grexx doen we dat anders en zetten we echt in op zélf bouwen. Jij hebt de kennis in huis en dat wil je zo houden. Wij zorgen ervoor dat je het Grexx Platform goed leert gebruiken en alles kunt maken wat je kunt bedenken. Met coaching & consulting (inbegrepen bij je licentie) zorgen we er samen voor dat je op eigen kracht resultaten boekt.

Voordelen van low-code bij digitale transformatie

  • Je gaat superefficiënt om met je resources, en dan vooral met arbeidscapaciteit. Je hoeft geen (dure, schaarse) programmeurs in te zetten. In plaats daarvan zet je bestaande capaciteit (je medewerkers) in om het werk slimmer, sneller en beter te maken. (die medewerkers noemen we: citizen developers)

  • Geen ruis op de lijn: de mensen die de processen door en door kennen gaan zélf aan de slag met het automatiseren en digitaliseren daarvan. Zij kennen alle geschreven en ongeschreven regels binnen die processen en weten precies met welke uitzonderingen en variabelen het systeem rekening moet houden. Wij leren ze die kennis om in te zetten in low-code.

  • Je kunt volledig op eigen tempo wijzigingen doorvoeren en functionaliteiten toevoegen. Je bent niet afhankelijk van beschikbare programmeurs of externe partijen. Je bent dus veel wendbaarder en kunt direct inspelen op veranderingen in je dienstverlening of kansen in de markt.

  • Je hebt 100% controle over je werk. Je maatwerksystemen zijn volledig inzichtelijk en aanpasbaar. Wil je iets, wat dan ook, aanpassen? Dat kun je gewoon zelf regelen, daar heb je ons niet voor nodig. 

Kortom, low-code maatwerk ontwikkelen geeft je alle vrijheid om je software en processen naar eigen behoefte in te vullen. Met je eigen mensen (citizen developers) en naar je eigen wensen. Zo kun je innovaties in processen en diensten zelf uitproberen - laagdrempelig en op eigen schaal. Dat helpt je om een continue stroom aan verandering in je organisatie op gang te brengen en te houden. Ben je je hierop aan het oriënteren, dan zijn de volgende artikelen misschien interessant voor je:

Ben je gewoon benieuwd of low-code iets voor jouw organisatie zou kunnen zijn, of hoe je jouw digitale transformatie strategie omzet naar resultaten? Daar denken we graag over mee. Als je een discovery call plant met een van onze collega’s dan laten ze je graag zien wat mogelijk is. Je kunt natuurlijk ook een free trial doen en zelf het Grexx Platform ontdekken.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?