In 3 stappen een eenvoudige digitale transformatie strategie
Een succesvolle digitale transformatie staat of valt met een goed doordachte transformatiestrategie.
Lees verder
In de vorige blog namen we je mee in de wereld van digitale transformatie: wat betekent het, wat levert het je op en welke rol speelt low code? In deze blog duiken we wat dieper in de theorie, speciaal voor MKB+. Een succesvolle digitale transformatie staat of valt met een goed doordachte transformatiestrategie. Zonder plan geen resultaten. We laten je graag zien hoe je in drie stappen een goede strategie in elkaar zet.
- Stap 1: Waar wil je naartoe?
- Stap 2: Waar kom je vandaan?
- Stap 3: Hoe pak je dat aan?
Wat is een digitale transformatie strategie en... waarom is het belangrijk?
Gewoon maar gaan experimenteren, daar zijn we bij Grexx altijd voor in. Omdat het inzicht geeft om kleine dingen te proberen en te zien of er succes is te behalen. Aan de slag gaan met ‘zomaar’ een idee is een fantastische katalysator voor enthousiasme, om bij te leren en om nieuwe ideeën op te doen. Doen dus.
Er is wel een nadeel… zo’n werkwijze is geen goede basis voor succesvolle digitale transformatie. Kleine projecten kunnen enorm leuk en leerzaam zijn, maar in the grand scheme of things is het los zand: ze voegen niet voldoende waarde toe aan de organisatie. En tien van dat soort projecten doen dat ook niet. De toegevoegde waarde zit ‘m in de samenhang. In een goed beeld van wat je wil bereiken, waar je vandaan komt, en hoe je dat aanpakt.
Laat je niet inhalen!
Er zijn overigens meer redenen waarom je écht een digitale transformatie strategie nodig hebt: succesvol transformeren vereist tijd en ervaring. Je moet oefenen en leren wat voor jouw organisatie werkt. Doe je dat nu, met een gegronde strategie, dan kun je daadwerkelijk gas geven als de nood aan de man is (bijvoorbeeld omdat een concurrent je voorbij gaat). Laat je alles een beetje op z’n beloop, dan heb je later die luxe niet meer. Je leest er meer over in dit artikel: Laat je niet inhalen: 2 redenen waarom je absoluut een digitale transformatie strategie nodig hebt.
Een strategie dus. Wil je succesvol digitaal transformeren, dan heb je een goed doordachte strategie nodig. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. We loodsen je in drie stappen door het opzetten van een eenvoudige digitale transformatie strategie.
Stap 1: Waar wil je naartoe?
Wat wil je bereiken? Waarom? Wat levert dat op? In principe zijn dit eenvoudige vragen, maar probeer ze maar eens kort en bondig te beantwoorden. Dat is zo simpel nog niet. Het ontwikkelen van een succesvolle digitale transformatie strategie start met duidelijk krijgen waar je naartoe wilt.
Dat kun je natuurlijk op verschillende niveaus aanpakken. Organisatiebreed, gericht op een specifieke afdeling, of wellicht ga je voor de digitale transformatie van een product of dienst. Alle niveaus zijn prima, afhankelijk van op welk niveau je aan de slag wilt.
Een voorbeeld: je wil de afdeling inkoop efficiënter en beter laten functioneren. Maak dat dan concreet. Welke processen wil je aanpakken? Wil je goedkoper inkopen, je foutmarge omlaag brengen, altijd voldoende voorraad hebben? Hoe kan het beter, en waarom is dat de moeite waard? Hoe past dit binnen de bedrijfsbrede digitale transformatie strategie? Merk je dat die laatste vraag een lastige is, overweeg je strategie dan breder te trekken dan enkel de afdeling.
Inspiratie nodig? 8x voordelen van digitale transformatie incl praktijkvoorbeelden
💡 Idealiter past de digitale transformatie strategie op afdelings- of dienstniveau ook binnen de bedrijfsbrede strategie. In de praktijk is dat niet altijd zo. Dat hoeft geen probleem te zijn, bijvoorbeeld wanneer jouw afdeling of dienst bewust als een soort proeftuin ingezet wordt. Besteed in dat geval extra aandacht aan stap 3.
Tip: Durf te dromen
We zijn met z’n allen erg geneigd om binnen de bestaande kaders te denken. Het is lastig om los te laten wat je al weet, of denkt te weten. Logisch, want je wil niet steeds opnieuw het wiel uitvinden. Toch laat je daardoor ook kansen liggen. Daarom is het belangrijk om die bestaande kaders (tijdelijk) even los te laten.
Soms zetten we hiervoor een ambitiesessie in. We spreken dan over de ultieme ambitie: een luchtkasteel, iets wat je bijna onmogelijk acht en wat écht een fantastisch resultaat zou zijn. We bedenken hoe we dat doel zouden benaderen als we per vandaag helemaal opnieuw zouden beginnen. Zonder bestaande kaders, zonder legacy, zonder de ballast die je voelt wanneer je nadenkt over de toekomst. Dit geeft je de kans om je perspectief los te laten en vrijer na te denken over wat je wil bereiken. Die realiteitszin komt daarna wel weer…
Heb je cijfermatige onderbouwing nodig, bekijk dan hier het onderzoek van McKinsey over: '60% van de banen is voor 30% te automatiseren'.
Stap 2: Waar kom je vandaan?
Je weet nu waar je heen wilt. Om de route uit te stippelen, moet je ook weten waar je vandaan komt. Wat is de status quo? Hoe ziet je organisatie, je afdeling, je dienst of product er nu uit? Met welke werkzaamheden en processen heb je te maken? Welke medewerkers, klanten of andere stakeholders zijn daarbij betrokken. En hoe gedragen zij zich binnen die processen?
Hoe beter je de status quo in kaart hebt, hoe beter je je kunt voorbereiden. Je hoeft niet ieder detail duidelijk te hebben, vaak kan er onderweg wel bijgestuurd worden. Zorg ervoor dat je in ieder geval de grote lijnen goed in beeld hebt.
💡 Dit is een van de redenen waarom low code vaak zo goed werkt: de mensen die het werk doen, weten precies hoe de processen en werkzaamheden in elkaar zitten. Wat de uitzonderingen zijn, de ongeschreven regels. Low code geeft hen de kans om die zaken zelf te automatiseren en digitaliseren. Lees hier meer over waarom software laten maken verleden tijd is. Zonder technische achtergrond, puur op basis van domeinkennis. Als zogenaamde Citizen Developers kunnen zij routinematige werkzaamheden en processen eenvoudig automatiseren en digitaliseren. Dat geeft direct resultaat in bijvoorbeeld een lagere werkdruk - heel motiverend!
Stap 3: Hoe pak je dat aan?
Je weet nu waar je naartoe wil, en waar je vandaan komt. Tijd om de route uit te stippelen. Zie het als een vakantie: wil je van Nederland naar Italië, dan ligt een route via België en Frankrijk of via Duitsland en Oostenrijk voor de hand. Als je met de auto gaat tenminste, want je kunt ook vliegen of met de trein. Daarnaast heb je nog wat andere vraagstukken in te vullen: moet je vooraf snacks regelen voor onderweg? Hoe reageren de kinderen als je in één stuk doorkachelt naar Rome? Hoeveel bagage moet er mee, gaat dat passen? Wie past er eigenlijk op de hond als jullie weg zijn? En waar liggen de paspoorten ook alweer?
Enfin, wie wel eens met jonge kinderen gereisd heeft snapt ‘m: er komt nogal wat bij kijken. Maak je geen zorgen, meestal komt het wel goed, maar een goede voorbereiding zorgt er zeker voor dat je relaxter aankomt op de plaats van bestemming.
Een aantal praktische tips voor de aanpak en uitvoering van jouw digitale transformatie strategie:
- Betrek de juiste mensen
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: digitale transformatie is géén IT-project. IT is vaak betrokken (hoewel dat met low code niet noodzakelijk is), maar digitale transformatie gaat de hele organisatie aan. Zorg dat alle relevante afdelingen of collega’s aangehaakt zijn. Laat mensen zien, horen en merken wat je gaat doen - of wat jullie gaan doen.
In de basis zijn mensen niet gek op veranderingen. Laat ze dus weten waarom deze transformatie de moeite waard is. Vertel ze waarom jullie aan de slag gaan, wat het hen oplevert en waarom ook zij een belangrijke rol spelen in de mate van succes.
- Denk vooraf na over implementatie en adoptie
Het digitaliseren en automatiseren van processen heeft gevolgen voor jouw mensen en hoe men binnen de organisatie samenwerkt. Positieve gevolgen en negatieve gevolgen. Besteed voldoende aandacht aan de juiste begeleiding hiervan. Een goed adoptieplan helpt je hierbij. Ga je met het Grexx platform aan de slag, dan helpen we je hier uiteraard bij!
- Privacy, security en compliance
De tijd dat privacy en security een sluitstuk waren ligt gelukkig ver achter ons. Secure by design, private by default is de nieuwe standaard: wie privacy en security vanaf het absolute begin serieus neemt, ontwikkelt zorgvuldiger en veiliger. Uiteraard neem je hierin ook governance en compliancy met bestaande wet- en regelgeving mee. Zodat je toekomstbestendig te werk gaat.
- Reken op verrassingen
Nieuwe stappen zetten komt met verrassingen, zo werkt het nu eenmaal. Als alles altijd in één keer goed gaat dan neem je te weinig risico, of je besteedt veel te veel tijd (en dus geld) aan de voorbereiding. Begrijp ons niet verkeerd, een gedegen voorbereiding is belangrijk, maar maak er geen te star proces van. Boek vooraf wat ruimte in je planning en budget voor improvisatie.
Bereid je reis gewoon goed voor en raak niet in paniek wanneer je eens een foute afslag neemt. Soms kom je op prachtig weggetje uit, soms loopt de weg dood. Zo gaan die dingen, en dat is prima.
Succesvolle digitale transformatie
Digitale transformatie is geen doel op zich, het is een middel om resultaten te boeken. En dat is precies waar een goede digitale transformatie strategie je bij helpt: zorgen dat digitale transformatie je wat oplevert.
Het goede nieuws is dat het ontwikkelen van zo’n strategie lang niet zo ingewikkeld is als je misschien dacht, én dat de business case voor digitale transformatie vaak heel goed te maken is. Als je maar weet waar je mee bezig bent.
Samengevat, de drie stappen voor een succesvolle digitale transformatie strategie:
- Stap 1: Bepaal je doel. Zoek uit wat je wilt bereiken, en vergeet vooral niet de bestaande kaders los te laten.
- Stap 2: Breng in kaart waar je vandaan komt. Zorg dat je weet met welke werkzaamheden, processen, collega’s, klanten en andere stakeholders je te maken hebt.
- Stap 3: Ontwerp een aanpak die past bij jouw organisatie. Besteed voldoende aandacht aan je grootste kapitaal: de mensen waarmee je werkt.
Aan de slag!
Enthousiast om aan de slag te gaan? Plan een discovery call met een van onze collega’s. Onze ervaren specialisten denken graag met je mee. Ze geven eerlijk advies over digitale transformatie voor jouw organisatie en of ons low code platform jou biedt wat je zoekt. Helemaal vrijblijvend.