Laat je niet inhalen: 2 redenen waarom je absoluut een digitale transformatie strategie nodig hebt
Misschien heeft digitale transformatie in jouw organisatie nog niet de aandacht gekregen die het verdient.
Lees verder
Misschien heeft digitale transformatie in jouw organisatie nog niet de aandacht gekregen die het verdient. Omdat de focus elders ligt, omdat jullie er niet de juiste mensen voor hebben, of omdat het gewoon best ingewikkeld is. Allemaal prima redenen. Tot je op een gegeven moment zo ver achterloopt dat je geen kant meer op kunt. Gelukkig hoef je niet persé met 180km/h te transformeren, maar kun je ook strategisch wat eerste stappen zetten.
Oké, eerst moet die pleister eraf. Het slechte nieuws: het tempo waarin de technologie zich ontwikkelt gaat een stuk sneller dan het tempo waarin jouw organisatie zich kan aanpassen. Je ligt dus feitelijk steeds verder achter. Auw… Het goede nieuws: dat geldt ook voor je concurrenten. En met een goede digitale transformatie strategie zorg je ervoor dat je - in ieder geval ten opzichte van je concurrenten - de juiste keuzes maakt.
Grexx CEO Pieter Hufen: “Digitale transformatie is voor veel organisaties ingewikkeld. Zeker als IT niet je core business is. Je moet allereerst de mogelijkheden zien, dat is soms al een kunst an sich. Zie je kansen, dan moet je de verandering kunnen aansturen, kunnen inschatten wat de risico’s zijn en of dat de moeite waard is. Omdat het lastig lijkt, blijven er heel wat goede kansen liggen. Wat ik heel duidelijk zie in de organisaties om me heen: men benut misschien twintig tot dertig procent van alle mogelijkheden die er zijn als je écht serieus met digitalisering aan de slag zou gaan.
Mensen kiezen voor de kansen die het meest in het oog springen, maar als je doordenkt is er veel meer mogelijk. Je kunt véél meer doen, zonder dat je gaat ‘digitaliseren om te digitaliseren’. Er is nog heel veel laag- en iets hoger hangend fruit te vinden. De meeste bedrijven zijn nog lang niet halverwege die fruitboom, om in die analogie te blijven spreken. En dat is gewoon zonde, al die kansen waar niks mee gedaan wordt.”
#1: Succesvolle digitale transformatie vereist tijd en ervaring
Pieter: “Het lukt bijna altijd om voor iedere organisatie stapels aan opportunities aan te wijzen, waar men met digitalisering mooie resultaten zou kunnen boeken. Maar het hangt van de context af of mensen daarop zitten te wachten. Is de marge goed en groeit de markt? Dan kiezen bedrijven graag hun eigen tempo. Is de concurrentie moordend en word je uit de markt geduwd? Dan heb je niets te kiezen. Dan moet je wel.”
Maak je geen werk van digitale transformatie totdat je concurrent dat duidelijk wél doet? Dan is de vraag of je er klaar voor bent, als het zover is. Of heb je dan nog opstarttijd nodig? Succesvol digitaal transformeren is een spier die je moet trainen. Je moet leren hoe je verandering aanstuurt, hoe je kansen identificeert, hoe je de vaardigheid opbouwt. Je begint met experimenteren, oefenen, fouten maken. En dat kost vlieguren. Zie jij een concurrent met een bloedgang optrekken, of je zelfs voorbijrijden? Dan zit je opeens in een andere situatie: je móet nu iets. En dat is een stuk complexer als je vanaf nul moet beginnen.
Pieter: “Je zal mij nooit horen zeggen dat het voor iedere organisatie belangrijk is om voorop te lopen. Niet iedere organisatie hoeft technisch vooruitstrevend te zijn. Je mag ook gewoon met de meute mee en veilige keuzes maken. Bijvoorbeeld omdat je op andere terreinen uitblinkt. Maar als je in het algemeen wat wil bereiken, toekomstbestendig wil zijn, dan kun je het je niet veroorloven om continu ingehaald te worden. En je hebt een plan nodig om in ieder geval niet te ver achterop te raken. Ook in transformatie kun je hele veilige keuzes maken. Dat is waarom je een digitale transformatie strategie ontwikkelt, vóór je deze echt nodig hebt, en voor je gedwongen wordt om snel stappen te zetten.”
💡 Meteen aan de slag? Zo ontwikkel je in drie stappen een eenvoudige digitale transformatie strategie.
#2: Succesvolle digitale transformatie houd je in eigen regie
Word je door de markt gedwongen om in actie te komen? Dan ben je vermoedelijk onvoldoende voorbereid. Zonder digitale transformatie strategie zul je nog niet de juiste capabilities (vaardigheden) in huis hebben, en schort het aan kennis en ervaring. Dat betekent dat je overgeleverd bent aan externe partijen, met bijbehorend prijskaartje. Zonde, want die situatie kun je vermijden.
Pieter: “Ik ben een groot voorstander van uitvoer in eigen regie. Wat mij betreft wil je alle benodigde kennis in huis hebben en niet afhankelijk zijn van andere partijen om vaart te maken. Daarom vind ik low code ook zo’n sterke keuze voor digitale transformatie. Dat klinkt misschien als preken voor eigen parochie, dat realiseer ik me wel, maar eigenlijk is het andersom. Zelf de regie houden, dat is precies de reden dat we van het bestaande Grexx platform een low code platform gemaakt hebben. We leren mensen om zélf te bouwen. Zodat ze altijd toegang hebben tot de disciplines waarin ze willen versnellen. En zodat ze op ieder moment gas kunnen geven. Omdat het kan, of omdat het moet.
Ga je op tijd van start met een goede strategie, dan kun je ervaring opdoen en leren herkennen waar kansen liggen. In ieder geval in een aansturende rol, maar liefst ook uitvoerend. Ik weet zeker dat op vrijwel iedere afdeling of business unit zo tien, twintig, dertig verschillende projecten te vinden zijn. Grote en kleine processen of werkzaamheden die je kunt digitaliseren of automatiseren. Begin daar gewoon mee, zodat je de vaardigheid tot veranderen onder de knie krijgt. Probeer wat, maak eens een fout, leer hoe het werkt. Je kunt je business-georiënteerde mensen trainen om zelf aan de slag te gaan met digitalisering. Steeds wat kleine stappen zetten helpt je al zoveel in voorbereiding op de écht grote stappen, wanneer die nodig zijn.”
💡 Benieuwd naar de praktijk? Check 8x voordelen in 2023 van digitale transformatie (incl praktijkvoorbeelden!)
Alle begin is lastig. Maar laten we eerlijk zijn, de kop-in-het-zand-methode brengt je niets. Je verdiepen in de mogelijkheden is een goede eerste stap. Bij Grexx denken we natuurlijk graag met je mee. Wil je eens vrijblijvend in gesprek, plan dan gerust een discovery call met een van onze collega’s - ze geven eerlijk advies over digitale transformatie voor jouw organisatie, hoe je dat aan kunt pakken en of ons low code platform biedt wat je zoekt.