8x voordelen in 2023 van digitale transformatie (incl praktijkvoorbeelden!)
Digitale transformatie is geen optie, het is onderdeel van moderne bedrijfsvoering. Serieus nemen dus.
We willen, of moeten, allemaal met onze tijd meegaan. Persoonlijk, maar zakelijk net zo goed. Blijf je de komende vijf, tien, vijftien jaar doen wat je nu doet? Dan loop je op een gegeven moment zo ver achter dat je geen kant meer op kunt. Digitale transformatie is geen optie, het is onderdeel van moderne bedrijfsvoering. Serieus nemen dus. En dat is helemaal geen straf: we zetten acht voordelen van digitale transformatie voor je op een rij.
In een eerder artikel haalden we al eens een onderzoek van McKinsey aan: zo’n 60% van alle beroepen is voor ten minste 30% te automatiseren. De verschillen per branche zijn groot, check vooral bovenstaand artikel om te zien hoe dat voor jouw branche geldt. En stel je dan meteen eens voor dat jij je hier eerder of verder in verdiept dan de concurrent. Kun je je voorstellen wat dat voor je productiviteit, effectiviteit, concurrentiepositie, innovatie en budgetten zou betekenen?
Starten met digitale transformatie
Verdiep je je voor het eerst in digitale transformatie, dan raden we je altijd aan om te starten met het digitaliseren of automatiseren van processen of werkzaamheden. Later kun je door digitalisering de innovatie van je product of dienst een impuls geven. Door klein te starten, met het digitaliseren van eigen processen, kun je snel en eenvoudig relatief veel winst behalen.
Het goede nieuws: met een eenvoudige digitale transformatie strategie kun je direct van start. Twijfel je nog of je dat nodig hebt? Lees dan waarom je absoluut een digitale transformatie strategie nodig hebt.
Wat je strategie ook is, wat extra motivatie kan nooit kwaad! We zetten 8 voordelen voor je op een rij:
- #1 - Bespaar kosten
- #2 - Verhoog je schaalbaarheid
- #3 - Verhoog je wendbaarheid
- #4 - Geef je mensen interessanter werk
- #5 - Betere klantervaring
- #6 - Beter onderbouwde beslissingen
- #7 - Minder fouten
- #8 - Omarm nieuwe technieken
#1 - Bespaar kosten
Het digitaliseren en automatiseren van complex werk en processen maakt het eenvoudig om kosten te besparen. Niet alleen op arbeid, maar zeker ook op andere resources: met digitale transformatie kun je processen en bedrijfsmiddelen optimaliseren. Gebruik bijvoorbeeld data-analyse en machine learning om inefficiënte processen en knelpunten te identificeren. Verminder verspilling, verbeter prestaties. Dat levert je tijd, materiaal en middelen op.
Een voorbeeld:
Een grote online meubelwinkel bezorgt duizenden bestellingen per jaar. Wil je die vrachtwagens zo efficiënt mogelijk inzetten (met oog op kosten, duurzaamheid), dan wil je het planningsproces automatiseren. Laat het systeem voor je berekenen wat de meest efficiënte route is en of je klanten bijvoorbeeld nog wat korting kunt bieden als zij akkoord gaan met een flexibele bezorgdatum. Efficiënte routes zijn goed voor het milieu, goed voor de personeelsplanning én goed voor de portemonnee.
#2 - Verhoog je schaalbaarheid
Het automatiseren van bedrijfsprocessen maakt dat je efficiënter werkt en je productiecapaciteit kunt vergroten, zonder dat je daarvoor extra mensen nodig hebt. Je kunt met dezelfde resources dus extra werk verzetten.
Een voorbeeld:
Laten we kijken naar het acceptatieproces voor kredietaanvragen. Stel dat een medewerker iedere werkdag tien kredietaanvragen kan verwerken. Na automatisering van (een deel van) dat proces kan die medewerker misschien wel twintig aanvragen per dag verwerken. In rustige tijden houdt de medewerker wat tijd vrij voor andere werkzaamheden. In drukke tijden kun je wellicht de eenvoudige aanvragen direct geautomatiseerd laten goedkeuren of afkeuren, en hoeft de medewerker enkel de complexe aanvragen te verwerken.
#3 - Verhoog je wendbaarheid
Digitale transformatie maakt het mogelijk om snel in te spelen op veranderingen in de markt. Sneller en efficiënter werken betekent dat je relatief eenvoudig nieuwe markten kunt betreden. Real time inzicht en analyse geeft je de kans om te anticiperen op nieuwe trends en snel beslissingen te nemen op nieuwe kansen te benutten.
Een voorbeeld:
Wendbaarheid draait om snel en eenvoudig kunnen reageren op kansen. Wie veel data verzamelt en analyseert heeft de kansen snel in beeld. Denk aan online retailers die precies zien wanneer bepaalde items veel besteld worden en dus snel extra inkopen. Of partijen die een nieuw aanbod in de markt zetten, ontdekken hoe dat werkt en heel snel kunnen beoordelen of het de gewenste resultaten oplevert. Door veel te experimenteren met de data die je hebt kun je snel successen behalen.
#4 - Geef je mensen interessanter werk
Mensen zijn je kostbaarste resource. Digitalisering en automatisering geven je de kans om mankracht vrij te spelen: mensen zijn minder tijd kwijt aan relatief eenvoudige, repeterende taken. En ze hebben meer tijd om zich te richten op werk dat meer toegevoegde waarde biedt. Vaak zijn dit ook taken waar zij zelf meer voldoening uit halen. Win-win!
Een voorbeeld:
Terug naar het voorbeeld rondom de kredietaanvragen. We kunnen ervoor kiezen om de eenvoudige kredietaanvragen geautomatiseerd goed te keuren (of af te keuren). De medewerker krijgt dan enkel de complexere aanvragen ter beoordeling, waar écht even goed naar gekeken moet worden. Dat maakt zijn werk een stuk uitdagender en plezieriger.
#5 - Betere klantervaring
Er zijn veel verschillende manieren waarop je met digitale transformatie de customer experience verbetert. Je kunt bijvoorbeeld denken aan snelheid: klanten houden niet van wachten. Of men nou wacht op een offerte, antwoord van de klantenservice of het doorvoeren van een wijziging in de dienstverlening: een sneller proces vindt iedereen prettig. Gedigitaliseerde of geautomatiseerde processen maken dat je klant sneller, overal en altijd geholpen wordt.
Andere manieren om de customer journey te verbeteren en meer toegevoegde waarde te leveren zijn bijvoorbeeld het persoonlijker maken van je dienstverlening of extra inzicht bieden (in bijvoorbeeld verbruik of kosten).
Een voorbeeld:
We zijn ruimschoots gewend aan de mijn-omgeving van onze energieleverancier, internetprovider of autoverzekering. Handig om even de voorwaarden op te zoeken, inzicht te geven in eigen gebruik, een adreswijziging door te geven of een nieuw aanbod te accepteren. In de mijn-omgeving kun je doorgaans 24/7 terecht, hoef je niet in de wacht te staan en worden wijzigingen real-time verwerkt. Ideaal voor zowel klant als leverancier.
#6 - Beter onderbouwde beslissingen
Digitaliseren en automatiseren betekent doorgaans dat je sneller en eenvoudiger met data kunt werken, maar óók dat je veel meer data verzamelt. Digitale processen bieden (real-time) inzicht in de status, prestaties of trends waar je mee te maken hebt. Je ziet het direct als de vraag aantrekt, je productie inzakt, processen langer duren of het aantal foutmeldingen toeneemt. En daar kun je dus ook direct op reageren. Zo maak je snelle, goed onderbouwde beslissingen. Op basis van harde cijfers in plaats van buikgevoel.
Een voorbeeld:
Run je een webshop? Dan wil je graag weten welke producten tegelijkertijd aangeschaft worden. Of welke producten vaak besteld worden een x-aantal weken na de eerste aankoop. Of welke producten vaak bekeken, maar weinig afgerekend worden. Dat soort trends en patronen zul je zonder analyse niet zomaar opmerken. Ze zijn wél goed te identificeren op basis van (real time) data. Zodat je vervolgens op basis hiervan gerelateerde producten of speciale aanbiedingen kunt aanbevelen.
#7 - Minder fouten
Fouten maken is menselijk. Digitale processen hebben daar geen last van. Kijk bijvoorbeeld naar data entry of andere gegevensverwerking. Spelfouten, typfouten, een vergeten kolom hier, een gemiste komma daar. Een fout zit in een klein hoekje, maar kan wel serieuze gevolgen hebben.
Automatiseer je de invoer of verwerking van gegevens, dan worden processen minder kwetsbaar voor menselijke fouten.
Een voorbeeld:
Op de afdeling planning van een tuincentrum worden bezorgorders handmatig verwerkt. Het overtypen van adresgegevens en bestellingen is foutgevoelig. Zo’n twee keer per maand staat de bezorgbus bij een verkeerd adres, is er onduidelijkheid over de afgesproken bezorgdatum of wordt de bestelde tuinbank per ongeluk in de verkeerde kleur geleverd. Een eenvoudige koppeling tussen afdeling verkoop en de planning kan dit voorkomen.
#8 - Omarm nieuwe technieken (en laat oude techniek achter je)
Door bestaande digitale processen en systemen te moderniseren en automatiseren maak je je IT-omgeving beter beheersbaar. Verouderde systemen en legacy applicaties zijn niet alleen lastiger te beheren, vaak zijn ze ook weinig schaalbaar en heb je te maken met security risico’s. Het omarmen van nieuwe technieken zorgt voor een beter beheersbare en beter functionerende IT-omgeving.
Een voorbeeld:
Een productiebedrijf stuurt een deel van de productie aan met intern ontwikkelde applicaties, geschreven in verouderde programmeertalen waar weinig ondersteuning meer voor te vinden is. In geval van kleine wijzigingen is de (dure!) support van een in die taal gespecialiseerde freelancer nodig. Het systeem is daardoor relatief lastig en duur om te onderhouden. De oude techniek beperkt het vermogen van het bedrijf om nieuwe wegen in te slaan: iedere wijziging kost relatief veel tijd én geld. Investering in een nieuwe omgeving is een flinke upgrade voor de beheersbaarheid, veiligheid en flexibiliteit van de systemen.
Pak je het goed aan, dan levert digitale transformatie je bedrijf veel kansen om beter te presteren. Wil je de kans op succes vergoten? Begin dan met een solide strategie, want zonder plan geen resultaten. Lees ook: waarom software laten maken verleden tijd is.