Nadelen en uitdagingen in low code applicaties ontwikkelen

In software-ontwikkeling bestaat geen one size fits all en low code is niet altijd de beste oplossing.

Dat we bij Grexx enthousiast zijn over low code is vanzelfsprekend. Toch zijn we graag ook eerlijk over de nadelen en uitdagingen die low code kent. In software-ontwikkeling bestaat geen one size fits all en low code is niet altijd de beste oplossing. We nemen je mee langs een aantal veelgehoorde bezwaren.

Het is goed om je te realiseren dat ieder Low Code Application Platform (LCAP) anders is. Sommige LCAPs bieden heel veel mogelijkheden, andere LCAPs hebben juist een hele smalle toepasbaarheid. Beiden kunnen zo hun voordelen hebben, afhankelijk van wat je ermee wil bereiken. 

Het Grexx Platform valt in de eerste categorie: we bieden een enorme toolbox vol mogelijkheden. En vanuit die hoedanigheid zetten we graag een aantal (vermeende) nadelen en uitdagingen voor je op een rijtje, zodat je zelf een mening kunt vormen.

Stelling: Ontwikkelen met low-code is niet afdoende, uiteindelijk moet je toch flink programmeren.

Nee, niet waar. Het wisselt wat per klant en per applicatie, maar het grootste deel van de applicaties op het Grexx Platform bestaat voor maximaal 10% uit code. De overige 90% van de applicaties is volledig uit low code opgebouwd. 

Het combineren van code met low code is typisch een vraagstuk waarbij de verschillen tussen verschillende LCAPs groot zijn. Gebruik je Grexx, dan heb je relatief veel mogelijkheden om met low code alles te maken wat je nodig hebt. Er zijn ook LCAPs waar je minder mogelijkheden hebt.

Stelling: Low-code biedt onvoldoende mogelijkheden qua security & compliance

Dit argument horen we vaker, maar is ongefundeerd. Het mooie van low code is dat je niet from scratch hoeft te werken: een groot deel van het werk rondom security en compliance nemen we je juist uit handen. De basis die we je bieden is al behoorlijk uitgebreid, en daarnaast heb je veel mogelijkheden om zelf de security van je applicatie op te schroeven. 

In principe heb je precies dezelfde mogelijkheden als wanneer je de applicatie helemaal zelf programmeert, waarbij je slim gebruikmaakt van ons compliance programma, gestoeld op 20+ jaar kennis en ervaring en onze ISO 27001 en NEN 7510-certificeringen.

Stelling: Low-code applicaties zijn beperkt qua vrijheid en customization

Ja, dat klopt. Software ontwikkelen is een creatief vak, er zullen altijd zaken zijn die we nét niet voorzien hebben. Dus wat we ook bieden, er zitten altijd beperkingen aan. Wanneer je voor Grexx kiest, betekent dat in de praktijk dat je een enorme hoeveelheid low code mogelijkheden krijgt en dat je wat je mist altijd met behulp van code kunt realiseren. Zo kun je de beperkingen van low code dus heel simpel opvangen.

Een eenvoudig voorbeeld: als je met het Grexx Platform aan de slag gaat, dan heb je best wat opties om je applicatie een mooi design mee te geven. Met een wysiwyg-editor (what you see is what you get) kun je de styling eenvoudig aanpassen. Maar heb je een exotische huisstijl of ben je gewend om met Figma of Sketch heftige designs te ontwikkelen, dan zijn de standaard opties je mogelijk te beperkt. In dat geval kun je met html en css handmatig aan het design van je applicatie sleutelen.

Benieuwd naar de andere stellingen waar onze CTO Bart op reageerde? Zes andere nadelen en uitdagingen (of vooroordelen) over low code vind je hier:

  • Stelling: “Als ik start met Grexx teken ik direct voor een vendor lock-in”
  • Stelling: “De technische specificatie en de broncode is niet van mij, daardoor verlies ik de controle”
  • Stelling: “Voor onderhoud, ontwikkeling en updates ben ik volledig afhankelijk van de leverancier, daar heb ik niks over te zeggen”
  • Stelling: “Low code biedt beperkte mogelijkheden qua integraties”
  • Stelling: “Een ervaren developer met low code laten werken, dat is alsof je Max Verstappen de sleutels van een zelfrijdende auto geeft…”

Stelling: “Handig, met low-code kan iedereen citizen developer worden”

Overweeg je low-code?

Als je het platform kiest dat goed bij jouw wensen past, dan heeft low code niet zoveel nadelen. Voor de meeste organisaties heeft low-code zelfs alleen maar voordelen. Overweeg je of low-code een goed idee is voor jouw team of applicatie? Denk dan eens na over de volgende twee vragen:

  • Hoeveel wil je zelf doen?

Bij Grexx vinden we het belangrijk dat onze gebruikers zélf applicaties bouwen. We kunnen je helpen, we denken graag met je mee (coaching & consultancy), we kunnen teams opleiden (Grexx Academy) en ons supportteam is gek op moeilijke vragen, maar… de hoofdgedachte is écht dat je zelf ontwikkelt. Een groot deel van deze ondersteuning zit dan ook gewoon inbegrepen bij je Grexx-licentie. Lees meer over leren werken met Grexx low code. 

Deze insteek geldt niet voor alle LCAPs. Er zijn veel low code platforms waar het verdienmodel vooral in consultancy zit: ondersteuning wordt uurtje-factuurtje afgerekend. Dat is een wezenlijk andere manier van werken. Kies je een LCAP uit, bedenk dan vooraf hoe je dit wil inzetten en wie er mee aan de slag gaat.

  • Wie worden je (citizen) developers?

Onze gebruikers zijn zowel traditionele developers (die óók kunnen programmeren) als citizen developers (low code ontwikkelaars zonder programmeerkennis). Voor die laatste groep gaat er een wereld open wanneer ze leren ontwikkelen met low-code. Voor traditionele developers kan dat anders voelen: zij kunnen high code werken, en zien de noodzaak voor low code niet altijd. Daar kunnen we bij Grexx veel over zeggen (zie bijvoorbeeld de voordelen van low-code), maar het is belangrijk om je te realiseren dat ‘ergens mee willen werken’ niet altijd op logica gebaseerd is. 

In de praktijk zien we wel eens weerstand bij ervaren programmeurs. Wil je traditionele software-ontwikkelaars inzetten op het Grexx-platform en weet je die weerstand niet weg te nemen, dan wordt het natuurlijk lastig om succesvol met low code aan de slag te gaan. Dat is iets waar we je graag bij helpen. Wil je hier eens over doorpraten? Plan dan gerust een discovery call in.

💡 Lees ook: de voordelen van low-code

Deze twee vraagstukken zijn wat ons betreft de belangrijkste aandachtspunten wanneer je overweegt om met low-code te gaan werken. Zijn er andere zaken waar je over twijfelt? Plan een discovery call. Onze mensen denken graag met je mee. We laten je zien wat mogelijk is en we geven je eerlijk advies.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?