Nadelen en uitdagingen in low code applicaties ontwikkelen
In software-ontwikkeling bestaat geen one size fits all en low code is niet altijd de beste oplossing.

Dat we bij Grexx enthousiast zijn over low code is vanzelfsprekend. Toch zijn we graag ook eerlijk over de nadelen en uitdagingen die low code kent. In software-ontwikkeling bestaat geen one size fits all en low code is niet altijd de beste oplossing. We nemen je mee langs een aantal veelgehoorde bezwaren.
Het is goed om je te realiseren dat ieder Low Code Application Platform (LCAP) anders is. Sommige LCAPs bieden heel veel mogelijkheden, andere LCAPs hebben juist een hele smalle toepasbaarheid. Beiden kunnen zo hun voordelen hebben, afhankelijk van wat je ermee wil bereiken.
Het Grexx Platform valt in de eerste categorie: we bieden een enorme toolbox vol mogelijkheden. En vanuit die hoedanigheid zetten we graag een aantal (vermeende) nadelen en uitdagingen voor je op een rijtje, zodat je zelf een mening kunt vormen.
Stelling: Ontwikkelen met low-code is niet afdoende, uiteindelijk moet je toch flink programmeren.
Nee, niet waar. Het wisselt wat per klant en per applicatie, maar het grootste deel van de applicaties op het Grexx Platform bestaat voor maximaal 10% uit code. De overige 90% van de applicaties is volledig uit low code opgebouwd.
Het combineren van code met low code is typisch een vraagstuk waarbij de verschillen tussen verschillende LCAPs groot zijn. Gebruik je Grexx, dan heb je relatief veel mogelijkheden om met low code alles te maken wat je nodig hebt. Er zijn ook LCAPs waar je minder mogelijkheden hebt.
Stelling: Low-code biedt onvoldoende mogelijkheden qua security & compliance
Dit argument horen we vaker, maar is ongefundeerd. Het mooie van low code is dat je niet from scratch hoeft te werken: een groot deel van het werk rondom security en compliance nemen we je juist uit handen. De basis die we je bieden is al behoorlijk uitgebreid, en daarnaast heb je veel mogelijkheden om zelf de security van je applicatie op te schroeven.
In principe heb je precies dezelfde mogelijkheden als wanneer je de applicatie helemaal zelf programmeert, waarbij je slim gebruikmaakt van ons compliance programma, gestoeld op 20+ jaar kennis en ervaring en onze ISO 27001 en NEN 7510-certificeringen.
Stelling: Low-code applicaties zijn beperkt qua vrijheid en customization
Ja, dat klopt. Software ontwikkelen is een creatief vak, er zullen altijd zaken zijn die we nét niet voorzien hebben. Dus wat we ook bieden, er zitten altijd beperkingen aan. Wanneer je voor Grexx kiest, betekent dat in de praktijk dat je een enorme hoeveelheid low code mogelijkheden krijgt en dat je wat je mist altijd met behulp van code kunt realiseren. Zo kun je de beperkingen van low code dus heel simpel opvangen.
Een eenvoudig voorbeeld: als je met het Grexx Platform aan de slag gaat, dan heb je best wat opties om je applicatie een mooi design mee te geven. Met een wysiwyg-editor (what you see is what you get) kun je de styling eenvoudig aanpassen. Maar heb je een exotische huisstijl of ben je gewend om met Figma of Sketch heftige designs te ontwikkelen, dan zijn de standaard opties je mogelijk te beperkt. In dat geval kun je met html en css handmatig aan het design van je applicatie sleutelen.
Benieuwd naar de andere stellingen waar onze CTO Bart op reageerde? Zes andere nadelen en uitdagingen (of vooroordelen) over low code vind je hier:
- Stelling: “Als ik start met Grexx teken ik direct voor een vendor lock-in”
- Stelling: “De technische specificatie en de broncode is niet van mij, daardoor verlies ik de controle”
- Stelling: “Voor onderhoud, ontwikkeling en updates ben ik volledig afhankelijk van de leverancier, daar heb ik niks over te zeggen”
- Stelling: “Low code biedt beperkte mogelijkheden qua integraties”
- Stelling: “Een ervaren developer met low code laten werken, dat is alsof je Max Verstappen de sleutels van een zelfrijdende auto geeft…”
Stelling: “Handig, met low-code kan iedereen citizen developer worden”