Voordelen van low-code

Eerder schreven we over uitdagingen in low code en alternatieven voor low-code, maar we zetten natuurlijk ook graag de voordelen op een rij!

Wanneer je overweegt met low code te gaan werken, zul je verschillende zaken tegen elkaar afwegen. Eerder schreven we al over uitdagingen in low code en alternatieven voor low-code, maar we zetten natuurlijk ook graag de voordelen van low code voor je op een rij!

💡 Of lees eerst over de basics: wat is low code en hoe werkt het?

Low code voordeel 1: Razendsnel en efficiënt ontwikkelen

Wie applicaties ontwikkelt met low-code zal direct merken dat dit een stuk sneller verloopt dan ontwikkelen met high code. Dat is niet zo gek, want je maakt binnen je low code-omgeving gebruik van vooraf ontwikkelde modules, waar aan platformzijde al veel tijd gestoken is in het bouwen, testen, verbeteren, opnieuw testen, etcetera. Dat werkt natuurlijk veel sneller dan wanneer je from scratch wat bouwt. Zo heb je in low code weinig te maken met bugs en zal je QA vlot verlopen.

Die snelle en efficiënte ontwikkeling heeft verschillende voordelen. Je kunt snel prototypes ontwikkelen, en bekijken of wat je voor ogen had ook echt is wat je wil maken. Daarmee verbeter je ook de samenwerking tussen teams: je schakelt rap van losse ideeën naar een concrete toepassing. Zo verkort je de time-to-market van je applicaties, en kun je ook veel sneller inspelen op trends, kansen en veranderende behoeften. Dat maakt je applicaties en je organisatie flexibel en wendbaar. 

💡 Lees meer: Waarom zou je low code gebruiken voor digitale transformatie?

Low code voordeel 2: Visueel waar mogelijk, code waar nodig

Op het Grexx Platform combineren we het beste van twee werelden: het gemak en de snelheid van bouwen zonder code, met alle ruimte om code te gebruiken wanneer je dat nodig hebt. Voor de meeste projecten die met ons platform gebouwd worden, geldt een 90/10-verdeling: de applicaties bestaan voor 90% uit voorgebouwde modules waar geen code aan te pas komt. Deze delen van de applicatie kunnen eenvoudig gebouwd worden door citizen developers zonder specifieke programmeerkennis. De overige 10% bevat wél code, en wordt bijvoorbeeld door software-ontwikkelaars of full stack developers ingevuld. 

Twijfel je wat voor jouw project handig of noodzakelijk is, dan kijken we graag met je mee. Onze Grexx Academy met training & coaching leert je wat je moet weten, en ons supportteam staat altijd klaar om je te helpen. Dat doen we vrij grondig: samen zorgen we ervoor dat het werkt. Ook ons team van developers kan, waar mogelijk samen met jouw team, een deel van de code invullen. Net wat je voorkeur heeft.

Low code voordeel 3: Integratie met bestaande systemen

Bij Grexx vinden we integraties nogal belangrijk. Daarom ondersteunen we met Grexx Connect praktisch alle integraties die je nodig kunt hebben:

  • Integraties met grote softwarepakketten, denk aan Salesforce of Azure Active Directory, zijn heel eenvoudig en zonder code te maken
  • Ook de wat lastiger koppelingen, bijvoorbeeld met een in-house database of een oud legacy-systeem zijn geen probleem. Die hebben vaak wel wat code nodig. Ons team kan daarbij helpen.
  • Alle andere koppelingen met systemen met een toegankelijke interface zijn ook prima te bouwen, doorgaans zonder tussenkomst van high-code. Denk dan bijvoorbeeld aan een RESTful API, een SFTP-koppeling of een systeem dat mails verstuurt die we op kunnen vangen.

Kortom: je low code applicatie kan eenvoudig geïntegreerd worden in het digitale ecosysteem van jouw organisatie.

Low-code voordeel 4: Korte time to market & betere samenwerking tussen teams

Ken je die projecten, waar teams langs elkaar heen praten en daardoor kostbare tijd verdoen? Low code helpt je teams om beter samen te kunnen werken. Een LCAP (Low Code Application Platform) biedt verschillende teams een gemeenschappelijke - visuele - taal. Je hebt minder technische kennis nodig, niet-technische stakeholders kunnen direct betrokken worden bij het ontwikkelproces en prototypes zijn snel gemaakt. Dat betekent dat je samen gemakkelijker de eisen, wensen en verwachtingen afstemt en dus sneller en efficiënter werkt.

Low-code voordeel 5: kostenefficiënt werken

Low code ontwikkelen gaat sneller dan high code ontwikkelen. Die tijdswinst maakt low code software-ontwikkeling financieel een interessante keuze. Dat voordeel geldt niet alleen voor de initiële investering (het bouwen van de software), maar zeker ook daarna, in onderhoud en beheer. 

Voor high code applicaties geldt dat je traditionele developers nodig hebt voor het in de lucht houden van je applicatie en het doorvoeren van kleine updates en aanpassingen. Voor low code applicaties is dat niet nodig: doorgaans kun je citizen developers inzetten voor onderhoud en beheer - met bijpassend prijskaartje.

💡 Lees meer over: leren werken met Grexx low-code.

Low-code voordeel 6: minder risico’s qua security & compliance

Security en compliance is in software-ontwikkeling al lang geen bijzaak meer. Er zijn ontzettend veel factoren waar je rekening mee dient te houden, en die zijn ook nog eens continu in ontwikkeling. Voor de gemiddelde developer is het bijna onmogelijk om dat goed bij te houden. Wanneer je from scratch bouwt, ben je volledig verantwoordelijk voor de keuzes die je daarin maakt en de zaken die je wellicht niet voorziet. 

Kies je voor het Grexx Platform, dan krijg je automatisch - out of the box - onze best practices in security en compliance. We zijn gecertificeerd voor ISO 27001 (informatiebeveiliging) en NEN 7510 (informatiebeveiliging in de zorg), we laten jaarlijks een ISAE 3402 assurance verklaring opstellen en we gebruiken het SOC 2 beheersingskader. 

Het is nogal een opgave als je zelf zo’n omgeving op wil zetten; werk je via het Grexx Platform dan maak je automatisch gebruik van onze veilige infrastructuur. Daarnaast bieden we een toolbox vol aanvullende security-mogelijkheden, waar je zelf gepaste keuzes in kunt maken. Dat is een stuk eenvoudiger dan from scratch stevige security opbouwen.

Los van deze zes voordelen zouden we er met liefde nog tien of twintig op papier zetten, maar… je hebt nu vast een goed beeld! Wil je direct eens rondkijken op het Grexx Platform? Maak dan een account aan of plan een demo. We laten je graag zien hoe het werkt!

Benieuwd naar alle mogelijkheden?