Wat is low-code en hoe werkt het?
Hoe low-code je organisatie kan helpen om zelf maatwerk software te maken.
Grexx is een low-code platform. Goede kans dat je wel ongeveer weet wat dat betekent, maar net niet precies helemaal. We vertellen je graag hoe het zit.
Werk je met Grexx, dan werk je met low-code. En dat maakt Grexx een Low-Code Application Platform (LCAP). Laten we de definitie van Gartner erbij pakken:
“An Enterprise Low-Code Application Platform is an application platform that is used to rapidly develop and deploy custom applications by abstracting and minimizing or replacing the coding needed in development. At a minimum, an LCAP must include: Low-code capabilities (such as a model-driven or graphical programming approach with scripting) to develop a complete application; Support for developing applications consisting of user interfaces, business logic, workflow and data services; Simplified application test, deployment and management.”
En dat kan ook wat korter en bondiger: een low-code applicatie platform (LCAP) maakt gebruik van een visuele ontwikkelingsinterface om applicaties en oplossingen sneller en geautomatiseerd te realiseren. Je hebt nauwelijks handmatig programmeren nodig (maar wel een beetje - anders was het no code ipv low-code).
Om met low-code te werken heb je weinig tot geen programmeerervaring nodig. Je hoeft dan ook geen professionele software-ontwikkelaar te zijn. In low code spreken we over zogenaamde citizen developers: mensen zonder programmeerachtergrond die op basis van analytisch denkvermogen en domeinkennis applicaties kunnen ontwikkelen.
Overigens is het een misverstand dat low-code alleen interessant is voor mensen zónder programmeerkennis! Verderop in dit artikel lees je daar meer over.
Kenmerken van low-code
Er zijn veel verschillende low code platforms en er is geen gouden standaard waar zo’n platform aan moet voldoen - ze zitten simpelweg allemaal anders in elkaar. Er zijn wel een aantal overeenkomsten en belangrijke kenmerken van low code ontwikkeling:
- Visuele ontwikkeling
Low-code platforms zijn visueel van aard. De gebruiker kan componenten (voorgebouwde bouwblokjes) visueel rangschikken (drag-and-drop), met elkaar verbinden en configureren. Loop je tegen beperkingen aan of wil je de zaken nét anders inrichten? Dan kun je dat op de meeste platformen doen door toch wat code toe te voegen. Op het Grexx platform kan dat in ieder geval wel.
- Bestaande bouwblokken
De meeste low-code applicatie platforms bieden een bibliotheek met vooraf gebouwde componenten die je kunt gebruiken. Daarmee bouw je snel (delen van) applicaties: zonder uitzoekwerk, zonder bugs, zonder zelf programmeren. Dat werk hebben we bij Grexx al voor je gedaan.
Ook het Grexx platform biedt een groot aantal bouwblokken. Denk aan userface elementen, integraties met softwarepakketten en modules voor bedrijfslogica. Daarnaast hebben we Grexx Marketplace: een verzamelplek voor functionaliteiten die andere gebruikers en Grexx Consultants hebben ontwikkeld en en die jij kunt gebruiken. Je kunt ook zelf nieuwe functionaliteiten beschikbaar maken via de marketplace (betaald of onbetaald).
- Snel prototypen, itereren, implementeren en verfijnen
Ontwikkelen met low-code gaat een stuk sneller dan traditioneel handmatig programmeren. Logisch: je werkt met een visuele interface, je gebruikt bestaande stukken techniek en je bent veel minder tijd kwijt aan het testen en het fixen van bugs. Dat betekent dat je razendsnel een prototype bouwt, itereert en implementeert. Is er nieuwe gebruikersfeedback, of zijn er ontwikkelingen in de markt waar je iets mee wil? Dan kun je je applicatie snel verfijnen en opnieuw uitrollen. Zo hebben low-code applicaties een flink kortere time-to-market.
- Steile leercurve
Wie voor het eerst met low code aan de slag gaat, zal daar mee moeten leren werken. Voor traditionele programmeurs geldt dat zij een platform vrij snel in de smiezen zullen hebben. Voor citizen developers kan dat anders zijn. Hoe eenvoudig en hoe snel je het platform in de vingers krijgt is sterk afhankelijk van de mate van ondersteuning vanuit het platform.
Bij Grexx werken we met een uitgebreide leeromgeving, waar je in eigen tempo low code expert wordt. Daarnaast bieden we verschillende soorten coaching en consultancy aan, waarbij we gebruikers begeleiden in het ontwikkelen van de beoogde oplossingen of applicaties. Dit is een standaard onderdeel van ieder plan, zonder bijkomende kosten.
Voor citizen developers in low code geldt dat zij vooral moeten beschikken over analytisch denkvermogen en domeinkennis. Wanneer men enige bekendheid heeft met de basics van programmeren dan is dat heel handig, maar zeker geen must.
User cases: wanneer is low-code een slimme keuze?
Low-code kan op heel veel manieren ingezet worden, en kan in principe een zeer groot deel van de high code maatwerkapplicaties vervangen. We zetten een aantal verschillende type gebruikers en user cases voor je op een rij.
- IT-professionals en developers
Hoewel traditionele software developers in principe ‘gewoon’ kunnen programmeren, kan low code op z’n minst een waardevolle aanvulling zijn. Al is het maar vanwege tijdswinst: op het Grexx platform bouw je veel sneller dan wanneer je from scratch een omgeving op moet zetten en alle elementen zelf programmeert. Maak je gebruik van bestaande bouwblokken, dan geeft dat je meer tijd en focus voor het inrichten en ontwerpen van de zaken die extra aandacht kunnen gebruiken.
Daarnaast kun je wanneer je op het Grexx platform ontwikkelt ook slim gebruikmaken van ons compliance programma en de security-opties die we je aanbieden.
- Niet-technische kenniswerkers (citizen developers)
Low code maakt het voor niet-technische kenniswerkers mogelijk om maatwerkapplicaties te ontwikkelen. Deze groep mensen noemen we citizen developers: mensen die, op de programmeerkennis na, alle vaardigheden in huis hebben om goed te kunnen programmeren. Het zijn analytische denkers, ze kunnen abstraheren en modelleren, ze zijn goed met logica. Met deze vaardigheden kunnen ze perfect zelfstandig functionaliteiten toevoegen aan bestaande systemen, workflows automatiseren en applicaties bouwen en beheren, ook zonder kennis van programmeren.
Deze gebruikersgroep brengt vaak zeer welkome domeinkennis mee en vormt daarmee een brug tussen business en IT. Zij vergemakkelijken de samenwerking tussen verschillende afdelingen en maken je organisatie én je applicaties een stuk wendbaarder.
- Ondernemers & start-ups
In een snel ontwikkelende omgeving is het belangrijk om snel groei en resultaat te zien. Low-code is een prettige manier om Minimum Viable Products (MVPs) of prototypes te ontwikkelen. Omdat je geen programmeerkennis nodig hebt en snel kunt bouwen, kun je bijzonder snel ideeën valideren en de haalbaarheid van concepten testen - zonder grote investeringen.
- Businessanalisten
Businessanalisten zijn probleemoplossers en datapuzzelaars pur sang. Een (data-) analist met programmeerskills heeft traditioneel een streepje voor, maar is niet de standaard. Met de inzet van low code kan iedere businessanalist snel en eenvoudig workflows en processen modelleren en automatiseren. Ook kunnen zij eenvoudig zelf prototypes bouwen. Minder powerpoint en meer concrete toepassingen: daar wordt iedereen gelukkig van.
Je hebt nu wat basiskennis over low-code. Meer weten? Lees dan verder over low-code & digitale transformatie, uitdagingen in low-code, low-code alternatieven of de voordelen van low-code.