Alternatieven voor low-code: no code, high code, full-stack development
In dit artikel lichten we een aantal alternatieven uit voor bouwen met low-code: no code, high code en full-stack development
Wie processen wil digitaliseren of automatiseren, maatwerk software en bedrijfsapplicaties wil bouwen, heeft keuze uit een flink arsenaal aan verschillende technieken en methodes. Low code is er één van. We zetten de alternatieven en de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje.
In dit artikel lichten we een aantal alternatieven uit voor bouwen met low code:
- Low-code vs no code
- Low-code vs high code: traditionele software-ontwikkeling
- Low-code vs full-stack development
Laten we beginnen met de definitie van low code: een low-code applicatie platform (LCAP) maakt gebruik van een visuele ontwikkelingsinterface om applicaties en oplossingen sneller en geautomatiseerd te realiseren. Je hebt nauwelijks handmatig programmeren nodig (maar wel een beetje - anders was het no code ipv low-code).
Low-code vs no code
No code en low-code kunnen dicht bij elkaar liggen. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. No code is vooral geschikt voor zeer eenvoudige projecten waar je écht geen programmeerskills voor nodig hebt.
- Het verschil tussen low-code en no code
Waar je bij low-code soms wat code nodig hebt, en ervoor kunt kiezen om meer code te gebruiken, geldt dat voor no code niet. In no code development gebruik je écht géén code. Deze tools of platforms bestaan volledig uit visuele interfaces met drag-and-drop functionaliteit en configuratie-instellingen. Misschien heb je weleens een online enquête in elkaar geklikt, of een eenvoudig webformulier met opvolging per e-mail? Dat soort projecten zijn prima in no code te doen. - Het voordeel van no code
Je hebt absoluut geen technische kennis nodig om met no code aan de slag te gaan. No code is heel gebruiksvriendelijk en je kunt er bijzonder snel kleine dingen mee in elkaar klikken. - Het nadeel van no code
Omdat je géén code gebruikt, heb je beperkte functionaliteit. Je kunt een no code platform alleen gebruiken op de manier waarop het bedoeld is: zelf bijsturen of uitbreiden is geen optie. Perfect als je een eenvoudige online enquête wilt ontwikkelen. Lastig als je toch net afwijkende wensen hebt.
- Low-code vs no code
Kies voor no code als je bescheiden wensen hebt en prima vooruit kunt met de aangeboden mogelijkheden. Kies voor low code als je iets geavanceerders zoekt.
Low-code vs high code: traditionele software-ontwikkeling
Dit is misschien wel de interessantste vergelijking: hoe verhoudt low-code zich tot high code, ofwel het traditionele programmeren? We zetten de hoofdlijnen op een rijtje.
- Het verschil tussen low-code en high code
Onder traditionele software-ontwikkeling verstaan we oldschool handmatig programmeren: de meest pure methode van software bouwen. Met de juiste programmeertalen, ontwikkelingsframeworks en een flinke bak kennis en ervaring kun je alles bouwen wat je kunt bedenken. Het is de ontwikkelmethode die de meeste vrijheid, controle en flexibiliteit biedt. - Het voordeel van traditionele software-ontwikkeling
Er zijn veel redenen om voor handmatig programmeren te kiezen: je hebt volledige controle over je code, dus je kunt precies maken wat je wil. Dat maakt projecten enorm flexibel en schaalbaar. Ook belangrijk: je hebt 100% controle over de security van je software. Verder ben je als high coder heel flexibel: je kunt je nieuwe technologie direct eigen maken. - Het nadeel van high code of traditionele software-ontwikkeling
De onbegrensde mogelijkheden van traditioneel programmeren zorgen ervoor dat de time-to-market van je software flink kan oplopen en dat er veel tijd gaat zitten in QA testen, beheren en beveiligen van je software. Daar ben je ook 100% zelf verantwoordelijk voor: wat je qua security niet voorziet zit er ook niet in. Daarnaast vereist deze vorm van software-ontwikkeling behoorlijk wat tijd en kennis. Een gedegen programmeur heeft al snel een aantal jaar ervaring en een flinke dosis expertise - met bijbehorend prijskaartje. Los van de lagere productiviteit in traditionele software-ontwikkeling is de arbeidsmarkt zeer krap, wat het lastig maakt om goede mensen te werven.
- Low-code vs high code software development
Deze twee manieren van werken dienen verschillende doelen. Je kiest voor low code wanneer je snel en flexibel wil bouwen, met specifieke wensen die binnen het low code platform van jouw keuze mogelijk zijn (en die je eventueel deels invult met high code). Heb je zéér specifieke wensen, die met bijvoorbeeld low code of full-stack development niet zijn te realiseren? Dan kan traditioneel programmeren je beste optie zijn. Dat geldt ook wanneer je de beveiliging van jouw applicatie volledig in eigen beheer wil hebben. Vind je het juist belangrijk om snel te kunnen schakelen en de time to market flink te verlagen, dan past low code misschien beter.
Low-code vs full-stack development
Full-stack developers en low-coders hebben met elkaar gemeen dat ze vaak zowel aan de frontend als backend werken, in tegenstelling tot traditionele software developers die doorgaans op één van die twee focussen. Toch zijn er ook behoorlijk wat verschillen.
- Het verschil tussen low-code en full-stack development
Full-stack development en low-code verschillen in elkaar in de manier van werken: full-stack draait om code en het from scratch opbouwen van wat je wil ontwikkelen. Full-stack is daarbij wat breder georiënteerd dan het eerder genoemde high-code, maar minstens zo sterk gericht op handmatig programmeren. Voor low-code geldt uiteraard dat die focus op code een stuk kleiner is. Je werkt met een grotendeels visuele interface en maakt gebruik van bestaande bouwblokken die je volledig kunt customizen - met of zonder code. - Het voordeel van full-stack development
Voor full-stack development geldt hetzelfde als voor high-code software development: je kunt alles bouwen wat je kunt bedenken, en bovendien voor ieder mogelijk OS of in iedere gewenste taal. Dat geeft je veel vrijheid en flexibiliteit. Daarnaast heb je meer mogelijkheden qua third party integraties en kun je de security volledig naar eigen inzicht invullen (waar het Grexx low-code platform dat van je overneemt).
- Het nadeel van full-stack development
Full-stack software-ontwikkeling is een veel complexer proces dan ontwikkelen met low-code. Je bouwt immers from scratch, wat betekent dat full stack development soms onnodig veel tijd en mankracht kost. Daarnaast heb je er behoorlijk wat kennis en ervaring voor nodig en zijn goede full stack developers moeilijk te vinden.
- Low-code vs full-stack development
Met low-code realiseer je vaak sneller en slimmer resultaten, maar je kunt er niet alles mee bouwen. Full-stack development is perfect voor zeer complexe softwareprojecten en applicaties met zeer specifieke eisen, wensen en requirements waar standaard bouwblokken (eventueel aangevuld met code) simpelweg niet toereikend zijn.
Wie no code, low-code en traditioneel programmeren met high code (zoals ook full-stack development) met elkaar vergelijkt, zal al snel tot de conclusie komen dat er geen beste manier van werken is. Iedere methode heeft zijn eigen voor- en nadelen, die in meer of mindere mate aansluiten bij wat je ermee wil bereiken. Ben je benieuwd of low-code bij jouw organisatie past? Plan gewoon een discovery call. Onze mensen denken graag met je mee.
Meer lezen over low-code?
- Wat is low-code en hoe werkt het?
- Waarom zou je low-code gebruiken voor digitale transformatie?
- Nadelen en uitdagingen in low code applicaties ontwikkelen
- Wat is een ‘citizen developer’ en kan iedereen er een worden?
- Leren werken met Grexx low-code
- Voordelen van low-code