CEO Update: Artificial Intelligence
Regelmatig vertelt CEO Pieter Hufen wat over zijn visie op low code, ontwikkelingen in de markt en de plannen met Grexx.
Lees verder
Regelmatig vertelt CEO Pieter Hufen over het reilen en zeilen van Grexx, zijn visie op low code en ontwikkelingen in de markt. Deze keer neemt hij je mee in de wereld van Artificial Intelligence en wat ons in 2024 (en daarna!) te wachten staat.
“In een snelgroeiend bedrijf is het ieder jaar spannend. Tel daarbij op dat we ons met Grexx in een explosieve markt bevinden die continu in ontwikkeling is, en je begrijpt dat onze MT-vergaderingen nooit saai zijn. Gelukkig maar…
2023 was voor Grexx een heel enerverend jaar. We hebben het Grexx Platform flink doorontwikkeld, aan hele mooie projecten gewerkt en we hebben de nodige nieuwe mensen in onze team mogen verwelkomen. Allemaal ontwikkelingen waar we blij mee zijn. Toch bevonden de grootste ontwikkelingen zich misschien wel buiten onze invloedssfeer: het voor de grote massa beschikbaar komen van AI-toepassingen als Chat-GPT heeft ook de markt voor low code en applicatie-ontwikkeling flink opgeschud.
Plotselinge explosieve groei in aandacht
Prompt engineering werd een ingeburgerde term, de potentiële toepassingen vlogen ons om de oren en ook onze eigen mensen raakten natuurlijk gefascineerd door de immense nieuwe mogelijkheden. Voor Grexx is AI natuurlijk niet nieuw, in het interview met mijn collega Ton Romeyn lees je meer over wat we bij Grexx met AI doen en hoe hij hier al jaren mee bezig is. Toch heeft de plotselinge gigantische aandacht voor AI ook voor ons team en ons platform de nodige gevolgen.
Want wat gaat AI voor onszelf betekenen, niet alleen in 2024 maar ook daarna? Daar gaat niet één antwoord toereikend op zijn… Ik zie zoveel mogelijkheden dat er verschillende invalshoeken zijn, daarvan wil ik er graag twee uitlichten.
Vervagende grenzen tussen wat mensen doen en wat software kan
In de B2B-maatwerk toepassingen die we met het Grexx Platform ontwikkelen, verleggen we voortdurend de grens tussen het werk van de professional (wat men zélf doet) en wat de software kan uitvoeren. Door regels met een vast patroon te ontdekken, kan het werk van professionals steeds beter in een applicatie ondergebracht worden. Doorgaans is het streven helemaal niet om de professional volledig te vervangen, meestal is het doel om een proces beter, sneller of eenvoudiger te maken en is het digitaliseren en automatiseren van een taak daar onderdeel van. Vaak is dat ook waar AI naar streeft.
De verwachting is absoluut dat de grens tussen wat mensen doen en wat software kan de komende jaren verder verschuift. Eerder hebben we eens een onderzoek van McKinsey uitgelicht, waaruit blijkt dat 60% van de banen voor 30% te automatiseren is. Met de huidige ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie zullen die percentages vanzelfsprekend flink stijgen.
Ook (citizen) developers profiteren van AI
We leggen onze focus op de effecten van kunstmatige intelligentie vaak bij de eindgebruikers. Door de inzet van kunstmatige intelligentie hoeft een administratief medewerker bijvoorbeeld minder handmatige acties in een applicatie te doen. Maar de bouwers van die applicatie profiteren óók van AI. Dit is een aspect waar we ons bij Grexx erg op verheugen.
We werken hard aan AI-modellen die onze (citizen) developers ondersteunen bij het werken aan applicaties. Praktische toepassingen zitten ‘m in het beantwoorden van vragen vanuit een knowledge base, maar ook het door AI laten coderen van stukken high code, voor gebruik in een low code applicatie.
Het volledig bouwen van applicaties met AI is op dit moment nog te complex, maar citizen developers ondersteunen met AI gaat al prima. En dat vinden we een prachtige ontwikkeling, want dat betekent dat er nóg minder code door onze gebruikers geschreven hoeft te worden.
We kijken met enthousiasme uit naar de verdere ontwikkelingen in 2024. Ons team blijft natuurlijk volop innoveren op ons platform, met en zonder AI. En de ontwikkelingen in AI geven onze gebruikers een duwtje in de rug om nog interessantere applicaties te bouwen. Een ding weet ik zeker, ook dit jaar zal weer spannend worden…