Xelfer biedt zelfinzicht op de arbeidsmarkt
Platform kiest low code voor ultieme flexibiliteit
Wanneer flexibiliteit veel prioriteit heeft, zou low code wel eens heel goed kunnen passen. We duiken in de praktijk van onze opdrachtgever Xelfer, een platform dat veel verschillende doelgroepen bedient en grote waarde hecht aan absolute flexibiliteit van de backend.
Het Xelfer-platform helpt mensen op de arbeidsmarkt het beste uit zichzelf te halen door te handelen vanuit zelfinzicht. In de praktijk betekent dat: weten wie je bent, wat je wilt, wat je kunt en in welke situatie je op je best bent. Het platform begeleidt je in het (h)erkennen van je eigen sterke en zwakke punten, de vaardigheden die je eerder in je leven hebt opgedaan en wat dat voor jou betekent op de arbeidsmarkt. Het eindresultaat: een Xelfie, oftewel een totaalplaatje van je eigenschappen, drijfveren en vaardigheden
De applicatie is gebouwd op het Grexx Platform en wordt op dit moment al veel gebruikt.
Zeer breed inzetbaar
Xelfer kan gebruikt worden door iedereen die ‘iets’ met de arbeidsmarkt te maken heeft. Of je nu al jaren werkt, lekker op je plek zit, iets anders wil, net begint of na pensioen nog even door wil werken. Veel verschillende doelgroepen dus, ieder met hun eigen motivatie, maar altijd met hetzelfde doel: in beeld brengen wie je bent en waar je kracht ligt.
In de praktijk wordt Xelfer ingezet voor bijvoorbeeld…
- Scholieren, in studiekeuzetrajecten en als onderdeel van mentorlessen
- Werkende professionals, die toe zijn aan iets anders (dat eventueel beter bij ze past), bijvoorbeeld als zij-instromer
- Mensen die terugkeren naar de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld als herintreder of als onderdeel van een reïntegratietraject
- (Bijna) pensioengerechtigden die graag willen blijven werken, mogelijk in een andere job dan voorheen
De afnemers van de applicatie zijn even divers als de doelgroepen die Xelfer bedient. Je kunt denken aan onder andere onderwijsinstellingen, bedrijven, gemeenten, uitzendbureaus en loopbaancoaches, ieder met hun eigen wensen en mogelijkheden om met het Xelfer-platform te werken en te koppelen met eigen systemen.
Die brede inzetbaarheid vereist flink wat flexibiliteit van het systeem achter Xelfer. Voor de initatiefnemers was dit de reden om voor Low Code te kiezen: in het Grexx Platform is de achterkant dermate flexibel in te richten, dat de voorkant precies past bij iedere nuance die men wil faciliteren.
Frontend: hoe werkt het?
In het screenshot hieronder zie je de flow die een gebruiker doorloopt. Voor de ontwikkeling lag de focus op een gebruiksvriendelijke omgeving waar iedere mogelijke gebruiker eenvoudig zelf mee uit de voeten kan.
De flow bestaat uit een aantal stappen, deels verplicht en deels optioneel. Zo zie je rechtsboven de mogelijkheid om met een coach in gesprek te gaan, dit is optioneel en kan ook aangepast worden afhankelijk van de afnemer of gebruiker. Zo kan het coachingsgesprek gevoerd worden met een externe coach, maar ook door een docent (wanneer scholieren de tool gebruiken) of door een collega van HR (wanneer organisaties de tool intern inzetten).
Rechtsonder zie je de mogelijkheid om met ChatGPT aan de slag te gaan. Zodra je Xelfie compleet is kun je met behulp van AI een motivatiebrief genereren. Niet persé voor direct gebruik, maar zeker ter inspiratie en met vele voorbeelden waar je zelf weer mee verder kunt. Hiervoor is een koppeling gemaakt met ChatGPT4, van het taalmodel van OpenAI.
💡 Meer weten over de inzet van AI binnen het Grexx Platform? Lees de CEO Update over Artificial Intelligence
Backend: flexibiliteit als prioriteit
De applicatie is intern ontwikkeld door het Grexx team op het Grexx Platform. Xelfer bestond al in andere vorm, met een in Oekraïne ontwikkelde basis in PHP. Vanuit die basis is ons team aan de slag gegaan met het opnieuw opbouwen, verbeteren en uitbreiden van functionaliteiten.
💡 Benieuwd hoe Xelfer er uitziet? In deze video laat onze Managing Consultant Maarten van der Jagt wat zien van zowel de frontend als de backend van Xelfer.
Ron van der Net, directeur Xelfer vertelt: “Ik heb veel samengewerkt met Maarten en zijn team. Dat werkt heel prettig, ik leg uit hoe ik het zie en welke zaken ik met elkaar zou willen verbinden. De jongens zoeken het dan wel uit. De flexibiliteit van Grexx was voor mij een vereiste: ik houd niet van strakke protocollen, in principe moet alles kunnen. Mijn klanten dansen geen gezamenlijke riverdance, die willen een tango, dat gaat alle kanten op. Met Grexx kan dat.”
💡 We publiceerden eerder al eens een portretje over Maarten, waarin hij ook over Xelfer vertelt: Maak kennis met Managing Consultant Maarten.
En nu in de praktijk!
Xelfer wordt inmiddels volop in de praktijk gebruikt. Onder andere door Riverboard, een regionaal samenwerkingsverband tussen bedrijven, lokale overheden, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties in de gemeente Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Met ESF-subsidie worden Xelfer en de AI van 8Vance ingezet voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers (lees meer).
Een ander mooi voorbeeld is de inzet van Xelfer door ROC Nederland. Met Xelfies helpen zij scholieren een beter beeld van zichzelf te vormen en daarbij ook een studiekeuze te maken die écht bij ze past. En daar profiteert uiteindelijk iedereen van.
Voor Jobliebe een andere oplossing waar het Grexx Platform is ingezet, is Xelfer opgenomen in haar experience centre zodat gebruikers kunnen experimenteren in de zoektocht naar werk wat bij hun past op basis van hun xelfie. Zo wordt zelfinzicht gekoppeld aan skill inzichten.
Op Xelfer.nl leest je meer over het platform en de Xelfie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van het Grexx platform? Plan dan een discovery call met een van onze collega’s. We denken graag met je mee!