Maak kennis met Sr. Consultant Rense

Met ruim 15 jaar Grexx op zijn cv kunnen we Rense (links op de foto) gerust presenteren als de harde kern van ons team.

Met ruim 15 jaar Grexx op zijn cv kunnen we Rense (links op de foto) gerust presenteren als de harde kern van ons team. Als Sr. Consultant heeft hij inmiddels een indrukwekkende lijst projecten op zijn naam staan.  

Rense: “Ik heb HEAO Bedrijfskundige Informatica gedaan. Vanuit mijn stage ben ik bij wat nu Logica heet aan de slag gegaan en ik heb gedetacheerd gezeten bij een aantal financiële partijen. Onder andere Nationale Nederlanden, ABN AMRO en ING. Ik was bijvoorbeeld rond 2006 betrokken bij het opzetten van een fysiek distributiekanaal voor de Postbank. De bank had stevige banden met PTT Post, voor bankzaken kon je terecht in de postkantoren. Toen die samenwerking opgeheven werd moesten er nieuwe fysieke kantoren gerealiseerd worden, want online bankieren was nog lang niet de standaard. Voor dit nieuwe fysieke distributiekanaal heb ik de processen rondom sparen, beleggen, hypotheken en verzekeringen ingericht. Het was een hele andere wereld dan nu, met de voorlopers van partijen die we nu kennen als PostNL en ING.

Wat eerder, op een project met AGIS Zorgverzekering, heb ik Maarten van der Jagt en Gert-Jan Koetsier leren kennen. Maarten vertrok in 2006 naar Grexx, was daar enthousiast over en wist ook Gert-Jan te motiveren voor een transfer. In 2008 heb ook ik de overstap naar Grexx gemaakt. En inmiddels zijn we ruim vijftien jaar verder…”

Van bouwen naar begeleiden

“Als consultant heb ik de afgelopen jaren een flink aantal implementaties meegemaakt. Ik heb veel klantcontact en denk graag met mijn klanten mee: ik onderzoek het speelveld en stel de juiste vragen. We bespreken eisen en wensen, en samen stellen we vast wat de beste oplossing is. Vervolgens zorg ik ervoor dat we op het Grexx Platform een applicatie ontwikkelen die daarbij past. Ten minste, dat is hoe het de afgelopen vijftien jaar vaak ging. Maar we zitten bij Grexx natuurlijk in een transformatie, onze manier van werken is aan het veranderen. 

Voorheen bouwden we applicaties voor onze klanten. De afgelopen jaren hebben we ons Grexx Platform low code gemaakt, wat betekent dat het heel gebruiksvriendelijk is voor klanten om zélf applicaties te bouwen. Mijn rol zal daardoor op termijn wel wat veranderen. Minder bouwen, meer ondersteunen, meedenken met het team van de klant en het proces faciliteren.” 


Maandelijkse updates

“Als consultant werk je vrij zelfstandig. We sparren onderling regelmatig over implementatiekeuzes en mogelijkheden op het platform, maar je weet nooit van alle collega’s wat er speelt. Om elkaar op de hoogte te houden van lopende projecten bedachten Maarten en ik de maandelijkse consultancymeeting: een vast moment voor onze collega-consultants om bij elkaar te komen en best practices en successen te delen.

We zijn er anderhalf jaar geleden mee begonnen, toen we na het verplichte thuiswerken weer volop naar kantoor mochten. Thuiswerken was inmiddels flink ingeburgerd en de kantoordagen waren minder vanzelfsprekend dan pré Corona. We misten de gesprekken bij het koffie-apparaat, we wilden de verbinding wat versterken. 

Vandaar de maandelijkse meeting. We zijn dan met 15 à 25 mensen, zowel business consultants als technische consultants van DevOps. We vragen altijd één collega om wat meer te vertellen over wat hem of haar bezighoudt. Daar leert de rest van. Soms is het technisch van aard, soms gaan we dieper in op een specifieke trend of hebben we het uitgebreid over een klant. Het helpt ons om elkaar beter te begrijpen en te weten wat er overal speelt. Sowieso zijn de meeste mensen wel frequent op kantoor hoor, ik ben er zelf 1 à 2 dagen per week, maar het is goed om elkaar op gezette tijden even inhoudelijk te spreken.” 

Overal binnenkijken

“Wat ik het leukste vind aan mijn werk is dat ik bij de gekste bedrijven binnenkom, en overal mee mag kijken hoe mensen daar hun werk organiseren. Ik heb eerder bijvoorbeeld veel gewerkt met SOS International, een alarmcentrale voor reizigers. Dat draait natuurlijk 24/7. Die mensen hebben contact met gestrande vakantiegangers die in een lastige situatie zitten. Ze overleggen met artsen en met de hulpdiensten, ze regelen van alles om ervoor te zorgen dat reizigers goed geholpen worden. Soms in exotische talen, vaak met tijdsdruk of chaotische situaties. Heel interessant om te zien hoe dat werkt, daar krijg je als buitenstaander normaal niets van mee. 

In principe draait mijn werk om het uitpluizen van de processen, en daar slimme oplossingen voor te bedenken. Alles wat mensen qua werk doen is een proces, dat zie ik inmiddels heel snel. Maar hóe ze dat aanpakken, dat blijft interessant. Ik praat met mensen uit alle lagen van een organisatie en kom op plekken waar je normaal nooit wat van ziet. En ik heb inmiddels veel vakgebieden van dichtbij mogen meemaken. Die afwisseling houdt mijn baan heel interessant.”

Privé

Rense (47 jaar) woont met zijn vriendin en hun zoons van elf en dertien in Lelystad. Daar zijn ze jaren geleden terechtgekomen in een zoektocht naar meer ruimte, maar als rasechte Amsterdammer houdt 020 toch een warm plekje in zijn hart. In zijn vrije tijd is Rense graag bezig met zijn gezin en met vrienden, squasht hij en bezoekt hij ook regelmatig de sportschool.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?