Techblog: de nieuwe Form Designer komt eraan!

Grote nieuwe release boost gebruiksvriendelijkheid Grexx Platform

Ons developmentteam werkt iedere dag aan het verbeteren van het Grexx Platform. In driewekelijkse sprints maken we ons platform steeds een stukje intuïtiever, slimmer en gebruiksvriendelijker. Daarnaast werken we continu aan nieuwe functionaliteiten, toekomstbestendigheid en slimme oplossingen voor onze klanten. In de techblog nemen we je graag mee in wat er speelt in ons developmentteam.

Er komt een grote nieuwe release aan waar vrijwel iedere Grexx developer baat bij zal hebben: de Form Designer heeft een flinke upgrade gekregen en geeft daarmee een stevige boost aan het gebruiksgemak.

De Form Designer is misschien wel de meest gebruikte functionaliteit van het Grexx Platform. De meeste applicaties bestaan voor een behoorlijk deel uit forms:

  • Deze ligt voor de hand: een formulier is een logische functie wanneer jouw applicatie handmatige data-invoer van de eindgebruiker faciliteert. Je eindgebruiker kan bijvoorbeeld klantgegevens invoeren.
  • Ook geautomatiseerde data-invoer verloopt vaak via formulieren. Dat doen we met integraties vanuit externe systemen en applicaties.
  • Daarnaast kun je formulieren op verschillende andere manieren inzetten, bijvoorbeeld als widget om klantgegevens gestructureerd te tonen. De eindgebruiker ziet in dat geval simpelweg een overzicht van de beoogde data, terwijl de backend ontwikkeld is vanuit een formulier.

Kortom, de Form Designer is een sleutelfunctionaliteit binnen het Grexx Platform.

Tijd voor een update

De eerste versie van de Form Designer stamt uit 2014, voor softwarebegrippen de prehistorie. Hoewel die eerste versie destijds heel acceptabel was, kijken we daar nu met weemoed naar terug. De versie die de meeste van onze gebruikers kennen is v2, uit 2020. Deze is in de tussentijd natuurlijk regelmatig geüpdatet, maar kan wat nieuwe glans gebruiken.

Ons dev-team heeft de afgelopen maanden hard gewerkt aan een totaal nieuwe versie. De focus lag hierbij op intuïtief werken, gebruikersgemak en what you see is what you get-proof. En dat is gelukt.

Wat is er nieuw?

Wie veel met de huidige versie van de Form Designer werkt weet dat deze op zich prima werkt, maar dat je best wat aan het klikken en slepen bent om voor elkaar te krijgen wat je wilt. Dat is verleden tijd. In de nieuwe versie wordt het implementeren van een formulier een stuk eenvoudiger:



  • Je ziet veel beter wat je doet en kunt exact (pixelprecies) werken. 100% WYSIWYG (what you see is what you get).
  • De functionaliteit is een stuk gebruiksvriendelijker geworden. Minder slepen, minder klikken. Veelgebruikte onderdelen van formulieren (zoals velden markeren als hidden, mandatory of read only) voeg je met een enkele klik toe.
  • De designer is een stuk intuïtiever geworden. Dat is vooral voor onze minder ervaren citizen developers een opluchting, maar natuurlijk profiteert iedereen daarvan. De Form Designer wijst zichzelf.

Hoe verloopt de migratie?

De nieuwe form designer is inmiddels uitgerold naar onze beta-omgeving en zal op 12 juni 2024 beschikbaar worden voor alle gebruikers. In principe merk je hier als Grexx Developer niets van: je ziet vanzelf in Grexx Studio dat de nieuwe editor live is, er hoeft niets geactiveerd of geregeld te worden.

Ons team scant in voorbereiding op de uitrol of de migratie ergens problemen of vraagtekens oplevert. In een klein aantal gevallen zal die uitrol niet vanzelf goed gaan. Is dat voor jouw applicaties het geval? Dan regelt het Grexx Platform een fix voor je, zodat je formulieren blijven werken en er ook goed uitzien. In dat geval ontvang je een melding over deze migratie met het verzoek onze fix te controleren en te publiceren of te wijzigen.

Nog even geduld, het wordt vanzelf 12 juni! Ons team is inmiddels alweer druk bezig met de volgende releases. De komende tijd vertellen we je graag meer over technische ontwikkelingen, nieuwe functionaliteiten en keuzes die we maken. Tot de volgende Techblog!

Benieuwd naar alle mogelijkheden?