Grexx Platform update dec 2023

Regelmatig vertelt onze CTO Bart wat over de gang van zaken in zijn team. Bart neemt je mee in de wereld achter het Grexx Platform.

Regelmatig vertelt onze CTO Bart Laarhoven wat over de gang van zaken in zijn team. Waar werken we aan, wat is recent opgeleverd en welke plannen liggen nog op de plank? Bart neemt je mee in de wereld achter het Grexx Platform. 

December 2023. Ik zit nu bijna een jaar in de functie van CTO, nadat ik met de jaarwisseling het stokje over mocht nemen van collega Ton Romeyn. In de afgelopen jaren richtte hij zich al wat meer op innovatie, terwijl ik me juist op de technische ontwikkelingen richtte. Met ingang van dit jaar hebben we dat geformaliseerd in de functietitels. 

Nu werkte ik al zo’n twaalf jaar in andere rollen voor Grexx, onder andere als product owner, consultant en manager van het development-team. Echt nieuw was de omgeving natuurlijk niet voor me. Toch heeft dit afgelopen jaar heel wat nieuws gebracht. We hebben met een aantal nieuwe klanten aan hele toffe projecten gewerkt (meer daarover lees je binnenkort in nieuwe client cases!) en weer flink wat stappen gezet binnen het platform. 

De komende tijd wil ik jou als gebruiker daar wat meer in meenemen: wat er achter de schermen gebeurt, waar we aan werken en wat er nog op de planning staat. In deze eerste editie licht ik graag een aantal recente updates uit: 

  • Nieuwe Form Editor 
  • Extra endpoint in RESTful API
  • Meer aandacht voor usability
  • Nieuwe feature Excel-to-JSON systemservice

Nieuwe Form Editor

Achter de schermen hebben we de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuwe Form Editor. Dit is de WYSIWYG-editor (what you see is what you get) waarmee je formulieren kunt bouwen. Herbouw was noodzakelijk omdat het toevoegen van nieuwe features en het verbeteren van gebruiksgemak onnodig complex was. Daar kwam bij dat de user experience een upgrade kon gebruiken: twee vliegen in één klap.

De nieuwe editor maakt dat het realiseren van nieuwe functionaliteiten vanaf nu eenvoudiger (en dus sneller) geregeld is. Ook aan gebruikerszijde zul je merken dat de editor soepeler werkt, gemakkelijker sleept en minder correcties nodig heeft. De editor reageert fijner en sneller op je acties. De nieuwe Form Editor wordt begin 2024 uitgerold naar alle Grexx Studio’s.

Extra endpoint in RESTful API

Wie met integraties tussen het Grexx Platform en externe systemen werkt weet dat het soms omslachtig is om twee verschillende endpoints aan te roepen om één actie uit te voeren. Voorheen moest je eerst een endpoint aanroepen om een activiteit aan te maken, en vervolgens een endpoint aanroepen om de activiteit te versturen. We hebben nu een endpoint toegevoegd aan onze RESTful API waarmee je direct een (optionele) activiteit kunt versturen: het aanmaken en versturen is samengevoegd. Dat scheelt een handeling voor iedereen die vanuit externe systemen met de Grexx-omgeving wil ‘praten’.

Meer aandacht voor usability

Misschien lijkt het een klein dingetje, maar dat maakt het niet minder belangrijk: we hebben een wijziging doorgevoerd waardoor de submit-knop nu standaard rechtsonder staat. Dit is één van de zaken die we aanpassen zodat het Grexx Platform beter voldoet aan usability-standaarden.

Voorheen stonden Submit en Cancel direct naast elkaar, gezamenlijk rechts onderin het scherm. Submit links, Cancel rechts.


Nu staat de Submit-knop standaard helemaal rechts. Cancel hebben we naar linksonder verplaatst. 

Deze wijziging is conform de internationale usability standaarden en maakt het Grexx Platform intuïtiever in gebruik. In the grand scheme of things lijken dit natuurlijk kleine wijzigingen, toch vinden we het belangrijk om hier de komende tijd meer aandacht aan te besteden. Mijn front-end collega’s nemen hierin het voortouw en gaan gepassioneerd met een stofkam door het Platform.


Nieuwe feature voor Dataset-to-Excel & Excel-to-JSON

Gebruik je de Dataset-to-Excel systemservice? Dan kun je nu kiezen op welk werkblad en in welke cel de data moet starten. Voorheen was dit standaard het eerste werkblad, cel A1. Vanaf nu kun je iedere willekeurige doelcel selecteren. 

Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld Excel-template (deels) met data uit een applicatie wil combineren. Je kunt denken aan een factuurtemplate, waarbij je bepaalde velden (zoals uren, prijzen of productnummers) invult vanuit je applicatie. 

Uiteraard hebben we ook de andere kant meegenomen: de Excel-to-JSON Systemservice heeft een gelijksoortige update gehad. Ook hier kun je nu iedere willekeurige broncel selecteren, waar dat voorheen enkel A1 op het eerste werkblad was.

Wil je deze nieuwe features gebruiken, zorg er dan voor dat je de nieuwe versie van de benodigde systemservice uit de marktplaats downloadt.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is een greep uit vier van de features die we de afgelopen weken hebben opgeleverd. Ben je benieuwd wat er verder gebeurt achter de schermen? We werken met sprints van drie weken, waarbij iedere derde woensdagavond een nieuwe update uitgerold wordt. Meer daarover kun je vinden in de release notes.

Goed om te weten: mocht je vragen hebben over de functionaliteiten van het Grexx Platform, dan kun je altijd aansluiten bij onze wekelijkse Q&A-sessie met mijn collega Yannis. Heb je verzoeken voor nieuwe features of andere zaken? Die horen we altijd graag! Ook deze kun je kwijt bij Yannis.

Benieuwd naar alle mogelijkheden?